tisdag, juni 19, 2007

Succé för öppet nämndsammanträde

I dag hade äldrenämnden sitt sista sammanträde före sommaren. För första gången var även allmänheten välkomna som åhörare. Öppenheten blev en succé! Vid mötets början var det omkring 40 åhörare på plats och av dom stannade ungefär hälften kvar under hela mötet. Att uppsalaborna är intresserade av äldrepolitik är uppenbart, eller som Ebba Busch (kd) uttryckte det: "Det är vi som är den hippaste nämnden".
Lika hippt var det inte när nämndens inriktning för 2008 behandlades. Jag föreslog bland annat att det skulle tas fram en plan för att förbättra vården för äldre personer med ett annat modersmål än svenska.
Att en plan behövs är uppenbart: det finns idag över 2000 uppsalabor som är över 65 år och som har ett annat modersmål än svenska, och i åldersgruppen 50-64 år finns det 5300 personer. 55 personer med utländsk härkomst bor på vårdboende i Uppsala och 162 personer får hemtjänst.
Borgarnas motiv för att avslås förslaget om en plan: "vi vill inte peka ut någon särskild grupp". Inte särskilt trösterikt för den som inte kan prata med hemtjänstpersonalen.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,