tisdag, augusti 01, 2006

Grisar kan flyga - kärnkraften är säker

— Äntligen, efter 30 år av oenighet, har vi nu nått en överenskommelse om energipolitiken. Det känns väldigt bra, säger centerledaren Maud Olofsson efter att ha nått en uppgörelse med kärnkraftsutbyggarna i folkpartiet.

— En härdsmälta låg inom felmarginalen, säger den före detta konstruktionschefen för Forsmark, kärnkraftsexperten Lars-Olov Höglund efter den farligaste kärnkraftsincidenten i världen sedan Tjernobyl som inträffade i Forsmark för en vecka sedan.

Vem ska man lita på? Maud eller kärnkraftsexperten? Jag tror jag håller mig till experten. Hög tid att avveckla kärnkraften!

Andra bloggar om: , , , , , , ,

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Och ersätta den med vadå? (mp) är bra på att kräva saker som helt saknar uppbackning av rationella argument eller förankring i verkligheten.

Vad ska vi ersätta kärnkraften med? Importerad kärn/kolkraft som är ännu riskablare och smutsar ned miljön mer?

10:37  
Blogger tomasrj said...

Det är märkligt, att så fort man nämner kärnkraftsavveckling, så tappar kärnkraftsanhängarna all sans och vett, mister sitt rationella tänkande (om de någonsin haft något?) och börjar hysteriskt tala om kolkraft och import.

Det finns alternativ och de utvecklas hela tiden. Vindkraften är spännande och alldeles ren. Spännande är också om vi kan minska vår energiföbrukning och utveckla fler alternativa energikällor.

Företag som har förmåga att inse att energiförbrukning och alternativ energiproduktion är framtiden kommer att bli stora!

11:51  
Blogger Johan Lundqvist said...

Wilhelm:
Hälften av kärnkraften kan effektiviseras bort, framför allt genom avveckling av elvärme och effektivisering av annan elanvändning. Den andra hälften kan ersättas med vindkraft och biobränslen.

Om vi ska kunna avveckla kärnkraften hänger det, som i så många andra sammanhang, på att skapa ekonomiska incitament som gynnar de alternativa energikällorna.

Titta bara på exemplet med miljöbilar: i förra valrörelsen blev man snudd på idiotförklarad om man pratade om att många skulle skaffa miljöbil. Nu ser vi, efter att det skapats ekonomiska incitament som gynnar miljöbilar, att antalet miljöbilar ökar kraftigt. Nyregistreringen av miljöbilar har ökat med mellan 300 och 400% från förra året. Var tionde nyregistrerad bil är nu miljöbil, rapporterade Ekot (http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=908470) nyligen.

Ett grönare Sverige är möjligt!

10:22  
Anonymous Anonym said...

Det är alltid intressant att läsa hur födomsfulla människor resonerar. Det är väldigt lätt att bli rädd för det okända. Förstår man inte hur känrkraft fungerar är det också lätt att bli rädd för den. Kärnkraft består av två olika grenar. Fission (atomklyvning) samt fusion (atomsammanslagning). Fission är den enklaste formen av kärnkraft. För att få en stabil fissionsprocess som är självgående krävs att neutroner avsöndras vid kärnklyvningen. I "tunga" ämnen såsom uran finns det mest neutroner och därför är det enklast att använda dessa. Problemet är att de är väldigt radioaktiva.

Kärnkraft i sig är en väldigt ren energikälla då den totala energin som uppkommer från atomkärnorna är stor och det alltså går åt väldigt lite material per energimängd.

I sverige använder vi 3'dje generationens kärnkraftverk. I andra länder byggs 4'e och 5'e generations kraftverk. Dessa får ut betydligt mer energi från samma mängd bränsle. Då uranet är en ikke förnyelsebart ämne planerar man även för den 6'e generationens kraftverk som skall kunna återanvända använt kärnbränsle flera gånger och samtigit neutralisera eller påskynda halveringstiden. I praktiken förvandla det radioaktiva ämnet till vanligt avfall. Parallellt med detta pågår även försking på det andra benet i kärnkraften, fusionen. Denna teknik fungerar precis som solen och använder bränslen såsom helium för att skapa energi. Denna process är 100% fri från radioaktivitet och är helt ofarlig för människor. Man beräknar med att lyckas bygga ett fungerande fusionskraftverk om ca 15 år.

I Sverige är det förbjudet att forska/planera eller på annat sätt förnya all typ av kärnkraft. Även den ofarliga fusionsenergin.

Miljömässigt är el-motorer den absolut energieffektivaste motorn och om vi vill få en bra miljö i framtiden bör alla motorer i bilar båtar och flygplan bytas ut mot el-motorer. Detta kommer på inget sätt minska vår energikonsumtion utan kommer tvärtom att bidra till ökad energiefterfrågan.

Precis som gamla sjöfarare var rädda att trilla över jordens kant och ner i helvetet måste vi människor sluta upp vara rädda för ny teknik utan istället använda den på bästa sätt. Ändra grundlagen så vi får forska om radioaktivfria kärnkraftverk i sverige och förbjud istället alla andra förbränningsenergiformer som negativt påverkar vår miljö.

17:29  

Skicka en kommentar

<< Home