lördag, december 02, 2006

Att ställa krav är att bry sig. Eller?

Efter mycket mediarapportering beslutade äldrenämnden tidigare i höstas att avtalet med Attendo Care om att driva vårdavdelningen Rondellen inte skulle förlängas. Det var ett bra, men svårt beslut att fatta. I många delar stod ord mot ord. Vissa talade om en mycket god vård och andra vittnade om en riktigt dålig vård. Kommunens ordinarie avtal med Attendo Care går ut i månadsskiftet januari-februari och frågan var om vi skulle förlänga avtalet eller inte.

För mig är det självklart: om man som kund inte är riktigt nöjd med den produkt man får, så ska man inte förlänga avtalet. I det här fallet kunde vi inte vara säkra på att vården var så bra som de äldre har rätt att förvänta sig. Därför var det bra att äldrenämnden beslutade att inte förlänga avtalet.

Nu har den borgerliga majoriteten fått kalla fötter. I media påstår kommunalrådet Lars O Ericsson (c) att det kommit fram nya uppgifter om vården på Rondellen som gör att avtalet nu borde förlängas. Sanningen är att den borgerliga omsvängningen kom omedelbart efter att dom fått veta att driften i kommunal regi skulle bli 6,5 miljoner kronor dyrare. Lägre kostnader är viktigare än bra vårdkvalité alltså.

Jag tycker att det är bra med en blandning av privata och kommunala utförare inom äldreomsorgen, men vi måste ställa höga krav på utförarna. Det som är beställt ska utföras till rätt kvalité och vid rätt tidpunkt. Mot denna princip bryter nu högerpartierna i Uppsala.

"Att ställa krav är att bry sig" är tydligen en slogan som bara appliceras på skolområdet.

Andra bloggar om: , , , , , , ,