måndag, september 24, 2007

Låt Uppsalas 16-åringar rösta!

I kväll ska kommunfullmäktige debattera min motion om att sänka rösträttsåldern till 16 år i nästa kommunval. Den moderatledda kommunledningen vill avslå motionen.

Motståndet mot sänkt rösträttsålder är inte den enda fråga där borgarna i Uppsala motarbetar ungdomars inflyttande i samhället. Ett av de första besluten som klubbades igenom efter borgarnas valvinst var att avsluta försöket med skolstyrelser med elevmajoritet. Ungas inflytade verkar vara en mycket lågt prioriterad fråga i det borgerliga Uppsala.

Argumenten för en sänkning av rösträttsåldern är många: de internationella erfarenheterna visar på mycket bra resultat och högt valdeltagande bland unga, det skulle öka unga personers politiska intresse, det skulle öka politikens legitimitet om fler fick rösta och det är logiskt att den som kan straffas enligt olika lagar också kan vara med och påverka utformningen av lagarna.

Argumenten mot en säkning av rösträttsåldern är samma sunkiga gamla argument som användes för att försöka stoppa rösträtten för kvinnor: Dom kan inte tillräckligt mycket, dom är inte intresserade, dom kommer bara rösta som sina män/föräldrar. Bullshit säger jag!

Andra bloggar om: , , , ,