söndag, december 23, 2007

Gästblogg: Visst leder en ny flygplats till ökade utsläpp av växthusgaser

Nu blir det gästbloggsinlägg! Mikael Malmaeus från nätverket Klimax i Uppsala skriver om Ärna flygplats och klimatet. Trevlig läsning!
Mikael Malmaeus

I ett brev till lokala företagare skriver Mattias Sjölund, vd för Uppsala Air AB, med en taktfullhet som överträffar Svenskt Näringslivs julkampanj att "de värsta olyckskorparna vill som bekant påtala att flyg är mycket skadligt". Man behöver knappast vara rädd att samme vd är seriös när han i UNT (30/11) skriver att en ny flygplats utanför Uppsala inte leder till nya flygresor och klimatpåverkan. Lika snurriga är Leif Sanners (fp) och Gustaf von Essens (kd) uttalanden om att det bara handlar om en omfördelning av utsläppen eftersom folk inte reser via Skavsta eller Västerås.

Klimatnätverket Klimax frågade 179 slumpvis utvalda personer på Uppsalas gator och torg ifall en näraliggande lågprisflygplats skulle öka deras vilja att resa till London, Paris eller Barcelona – alltså de destinationer som Uppsala Air inledningsvis avser trafikera. Av de tillfrågade kunde 47 procent tänka sig att flyga oftare om det fanns en lågprisflygplats i Uppsala. Undersökningen är naturligtvis osäker när det gäller att göra exakta prognoser, men tendensen är klar. Självfallet kommer billiga erbjudanden om weekendresor till London och andra shoppingparadis att locka nya resenärer, och därmed ökar flygtrafiken, svårare än så är det faktiskt inte. Och inte kan väl det lokala näringslivets hängivna stöd till en flygplats tolkas på annat sätt än att man är väldigt sugen på att ge sig ut och flyga mer till sina kunder i Europa?

Även Naturvårdsverket menar i sitt remissvar till Flygplatsutredningen att fler flygplatser genererar ökad flygtrafik. Inom EU ökade flygresandet med 60 procent mellan 1993 och 1999, vilket till stor del kan förklaras av ökad tillgång på flygresor, i synnerhet lågprisflyg.
Det är hög tid att föra debatten utifrån den förutsättningen.

Det är förbluffande vilken stor ovilja det tycks finnas hos politiker och allmänhet att inse att klimatfrågan faktiskt kräver att vi agerar. Avgörande under de närmaste åren blir att genomföra åtgärder som kraftigt minskar utsläppen av växthusgaser och att undvika beslut som ökar utsläppen. Den borgerliga majoriteten i Uppsala försöker uppenbarligen att undvika både åtgärder och beslut genom att helt dra sig ur frågan om flygplatsen. Det är häpnadsväckande fegt och oansvarigt.

Mikael Malmaeus
Klimax Uppsala


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,