onsdag, oktober 29, 2008

22 miljoner utan effekt?

De borgerliga partierna har presenterat sitt besparingspaket för 2009. Äldrenämnden drabbas värst och ska spara hela 22 miljoner kronor. Lars O Ericsson (c) påstår i UNT att detta inte innebär någon som helst försämring för de äldre. "Det ska inte bli några neddragningar inom äldreomsorgen" säger han också. Att påstå att man kan spara 22 miljoner kronor på äldrenämnden utan att det kommer märkas i verksamheten är inget annat än löjligt. Självklart kommer det att märkas i verksamheten.

Det överskott som äldrenämnden i år gör beror på att den borgerliga majoriteten inte vill göra de kvalitetsförbättringar i hemvården som så väl behövs. Oppositionen, mp, s och v, har vid upprepade tillfällen under året föreslagit att överskottet ska användas till att förstärka hemvården men varje gång har de borgerliga partierna gjort tummen ner för förslaget.

Sanningen är att 22 miljoner kronor skulle räcka till att utföra ca 75 000 fler hemtjänsttimmar per år. Det skulle ge kraftiga kvalitetsförbättringar i hemvården. De borgerliga partierna gör tummen ner för dessa reformer för att kunna hålla fast vid tidigare skattesänkningar.

Så visst får borgarnas besparingar konsekvenser i äldreomsorgen.