måndag, oktober 13, 2008

Att minnas hur man själv röstade

Agneta Simonsson (fp) snörade på boxningshandskarna och gick till attack mot sverigedemokraternas politik i UNT häromdagen. Det ska hon ha all heder för. Men på en punkt slirar dock logiken i Simonssons resonemang, och det är när det kommer till äldrepolitikens område. Agneta Simonsson (fp) kritiserar på goda grunder sverigedemokraterna för att de har röstat mot att äldre invandrares särskilda behov ska beaktas inom äldrevården. Vad hon däremot inte skriver är att sverigedemokraterna knappast var ensamma om detta ställningstagande. Yrkandet, som kom från miljöpartiet och vänsterpartiet, avslogs av hela den borgerliga majoriteten vid kommunfullmäktigesammanträdet den 10 juni i år. Även Agneta Simonsson (fp) röstade emot yrkandet.

Det finns idag över 2000 uppsalabor som är över 65 år och som har ett annat modersmål än svenska, och i åldersgruppen 50-64 år finns det 5300 personer. Närmare 60 personer med utländsk härkomst bor på vårdboende i Uppsala och närmare 200 personer får hemtjänst. För att möta dessa personers behov av vård och omsorg måste äldreomsorgen i Uppsala arbeta mycket mer aktivt med kulturell och språklig mångfald. Alla sådana förslag har hittills avslagits av de borgerliga partierna med motiveringen "vi vill inte peka ut någon särskild grupp". Inte ett särskilt trösterikt besked för den som inte kan prata med sin hemtjänstpersonal.

Kan vi efter Agneta Simonssons debattartikel hoppas på att den borgerliga majoriteten inte röstar ner liknande förslag i kommunfullmäktige i framtiden?

Andra bloggar om: , , , , , ,