onsdag, augusti 02, 2006

Strutsarna på SSI

Turerna kring förra veckans snabbstopp av reaktorn i Forsmark 1 forsätter.

- Den här är den farligaste incidenten sedan Harrisburg och Tjernobyl. Man har fyra säkerhetssystem, två fungerar inte. Att två ”råkade klara sig” är bara ren tur och närmare en härdsmälta kommer man inte, säger Forsmarks förre konstruktionschef Lars-Olov Höglund till SvD.


Reaktorn snabbstoppades eftersom kontakten med det nationella elnätet bröts. Reservgeneratorer ska istället ordna el till de vattenpumpar som ser till så att reaktorn inte blir överhettad. Hälften av generatorerna funkade dock inte. Den andra hälften hade samma konstruktionsfel och det var bara en slump att dom inte också gick sönder.

Utan strömförsörjning vid ett snabbstopp blir det härdsmälta inom 90 minuter, säger Lars Gunsell på SKI. Men dom ansvariga myndigheterna tar inte kärnkraftssäkerheten på allvar. I Statens Strålskyddsinstituts katastrofplan ingår inte ens scenariot med en total härdsmälta. - Det har inte ansetts nödvändigt, säger Leif Moberg.

Den mest klockrena kommentaren till affären ”Forsmark-gate” ger Lars-Olov Höglund till UNT
— Vi får vaggas in i en falsk trygghet och tro att de svenska kärnkraftverken är säkrast i världen. Vid den tidpunkt de svenska supersäkra reaktorerna började byggas betraktades Volvo Amazon som världens säkraste bil. Det borde få folk att tänka till.

Svensk katastrofberedskap. Jag kommer osökt att tänka på strutsars problemlösningstaktik.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Är det inte samma person som alltid hackar på den svenska kärnkraften, så fort den minsta möjlighet erbjuds och som ligger/har legat i ett antal domstolsförhandlingar med flera kärnkraftverk genom sitt företag Kärnkraftteknik i Stocksund? Att kalla Lars-Olof Höglund för en "oberoende" expert är enligt min mening att ge honom en titel som ger större trovärdighet än vad han förtjänar.

14:15  

Skicka en kommentar

<< Home