onsdag, juli 25, 2007

Jämställdhet och mångfald inget för folkpartisterna

Idag skriver riksdagsledamoten Cecilia Wikström (fp) från Uppsala på DN Debatt om skatterabatt för kulturarbetare. Jag behöver väl knappas påpeka att hela systemet med skatterabatter som högerregeringen har föreslagit är korkat.

Ett överbyråkratiserat och detaljstyrande förslag är vad det handlar om. Den lilla cateringfirman får skatterabatten, men inte om maten ska serveras på tåg, flyg eller fartyg. Rabatt blir det också om cateringfirman själv levererar cateringmaten, men inte om det är en budfirma som transporterar.

När en verkstad reparerar personbilar, motorcyklar, mopeder, snöskotrar och cyklar får dom nedsatt arbetsgivaravgift, men inte om det råkar handla om en släpkärra eller en buss.

Men mitt bland allt mumbojumbo i Wikströms artikel hittar man faktiskt en intressant kulturpolitisk fråga. Wikström får tydligen klåda av "vänsterpolitiker som vill utnyttja kulturen för att uppnå politiska mål, såsom jämställdhet eller mångfald". Istället menar hon att kulturen borde handla om "yttrandefrihet, bildning och allas rätt till kulturell förkovran". Är inte det också politiska mål?

Att the leading lady i folkpartiet Uppsala inte gillar politiska mål om jämställdhet och mångfald är i och för sig inte förvånande. Men deprimerande.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,