onsdag, augusti 22, 2007

För mycket eller för lite?

På dagens DN-debatt försöker statsvetarprofessorn från Göteborg, Bo Rothstein, slåt knut på sig själv för att motivera varför Uppsala universitet borde läggas ner. Rothstein verkar ha svårt att besämma sig för ifall universitetsledningen ska lägga sig i forskningen eller inte.
Den kritik han framför handlar om två olika fall. Dels fallet med matematikprofessorerna som fick sluta (här anser Rothstein att rektor Anders Hallberg har lagt sig i för mycket) och dels fallet med professor Eva Lundgren (där Rothstein istället menar att universitetsledningen har agerat felaktigt eftersom man inte stoppade hennes forskning). Att driva båda dessa teser i en och samma debattartikel ger ju ett lätt schizofrent intryck över hela argumentationen.
Visst finns det kritik mot universitetsledningen även inom Uppsala universitet, men efter en så provocerande debattartikel lär nog alla lärare, forskare och studenter sluta upp bakom Anders Hallberg.


Andra bloggar om: , , , ,

4 Comments:

Blogger Maria Vosa said...

Håller med om att Rothstein använder grova retoriska medel - och jag håller inte alltid med honom. Men det som riskerar drunkna i retoriken är några viktiga poänger han har om vad som måste utgöra grunden för fri forskning: en frihet från politiska riktlinjer om vad som är rätt typ av resultat, samt att hindra att universiteten görs om till bolag där illojalitet mot ledning är skäl för uppsägning.

Inkompetens, å andra sidan, borde vara skäl för uppsägning och jag ser gärna personligen att det sätts lite större press på professorer, dekaner och rektorer att utföra sin arbetsuppgift effektivt och kompetent.

14:32  
Blogger Unknown said...

Det är viss skillnad på att universitetets ledning lägger sig i VAD forskarna ska forska om och HUR själva forskningen går till.

Dessutom, hur många satanistsekter i Sverige känner du till som offrat 100-tals spädbarn? Professor Eva Lundgren säger sig känna till ett flertal. Det om något tycker jag borde väcka universitetsledningens uppmärksamhet att professor Lundgren kanske inte alltid har på fötterna i sin forskning. Sen att hon väljer att forska på de områden hon gör beskrivs inte som ett problem.

Stor skillnad på VAD och HUR alltså. Sen kanske inte UU måste läggas ner imorgon men det står helt klart att ledningen har allvarliga forskningsetiska problem.

15:04  
Blogger Johan Hellström said...

Rothsteins artikel är ju jätterolig! =)

I en bok av honom som vi läste på statsvetenskapen i våras kallas Uppsala för Syd-Norrland.

23:15  
Anonymous Anonym said...

Tomas:
Nej, Eva Lundgren har inte sagt detta. Hon har sagt att hon har intervjuat 100 personer om rituella övergepp, det är något helt annat.

Vad gäller Slagen dam så har Rothstein endera inte läst den eller ljuger medvetet om vad den säger, båda alternativen är lika klandervärda och borde ge Göteborgs universitet anledning att granska Rothsteins hederlighet som forskare.

22:10  

Skicka en kommentar

<< Home