fredag, november 16, 2007

Min blogg: en maktfaktor?

I går hade äldrenämnden möte och en av punkterna som fanns på dagordningen var den om en politisk styrgrupp för införandet av kundvalssystemet. Ja, ni vet den styrgruppen där Gustaf von Essen (kd) inte vill att mp och v ska få delta.

Gustaf von Essens argument till varför mp och v inte ska få delta i gruppens arbete var:

- "Det blir så tungt och otymligt att ha med er som är så mycket emot"
- "Ni två kommer inte kunna tillföra något i processen"
- "Det här handlar ju om tillit"
- "Vi kan inte riskera en situation där allt vi säger i den här gruppen hamnar på Johan Lundqvists blogg".

Att denna blogg skulle vara en sådan maktfaktor är ju naturligtvis smickrande men argumentet är oroande. Det som sägs och avhandlas i den kristdemokratiskt ledda äldrenämnden och dess arbetsgrupper ska det tydligen hållas hemligt om.

Den demokratiska utvecklingen i Uppsala det senaste året är inget annat än deprimerande: antalet förtroendevalda minskas kraftigt, antalet sammanträden med nämnder minskas i en sådan omfattning att beslut inte kan fattas i rätt tid, arbetsutskott avskaffas och ersätts av ”presidieutskott” där bara ett fåtal partier har insyn och möjlighet att påverka, allt mer makt delegeras från nämnderna till presidieutskotten eller till tjänstemän och media får inte längre tillgång till alla nämndhandlingar.

Nu är det tydligen inte bara makten som ska bort från nämnderna utan nu ska även den fria politiska debatten tyglas och regleras. Den som på sin blogg berättar om vad som händer i kommunpolitiken ska stängas ute från information och insyn. Vad blir nästa steg – förbjuda oppositionen att skriva insändare eller att prata med journalister?

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,