torsdag, februari 05, 2009

Slutet för Uppsala Air?

Ansökan om att få starta civilflyg på Ärna är inte tillräckligt bra, meddelar Länsstyrelsen. Om ÖB:s förslag om att lägga ner den militära flygverksamheten på Ärna går igenom innebär det att Uppsala Air är tillbaka på ruta ett och måste få sin verksamhet prövad av miljödomstolen. Det skulle antagligen vara den sista spiken i kistan för detta vansinniga projekt. Hurra!

Bild från http://www.transportstyrelsen.se. Andra bloggar om: , , , , , ,

5 Comments:

Blogger Mattias Sjölund said...

Hoppa inte för högt, då slår du i huvudet ; ).

Dina slutsatser bygger tydligt på felaktiga fakta. För det första så kommer Försvarsmakten att inom 30 dagar att inlämna kompletering vad det avser kväve, därefter har Länsstyrelsen redan meddelat att de anser ansökan komplett och att ärendet går ut på remiss. Försvarsmakten kommer ej att dra tillbaka ansökan i nuläget.

Om riksdagen godkänner regeringens inriktningsprop. och om nedläggning kvarstår, det vill säga att försvarsmakten faktiskt helt överger flygplatsen överlämnas befintlig ansökan av Länsstyrelsen till Miljödomstolen. MD ärver då den process som dittills genomförts med samråd, remisser och allt. Det kommer från bolagets håll ej finnas någon anledning att omformulera ansökan, ej heller ta bort de militära flygrörelserna ur ansökan då det skulle innebära att försvaret ej kan landa och starta på Ärna.

Ett par spikar kvar således!!!

12:37  
Blogger Johan Lundqvist said...

Som med en mediestrategi författad av Bagdad Bob låter Uppsala Air meddela att allt är i sin ordning.

Det är ju ett faktum att länsstyrelsen begärt komplettering av ansökan därför att den inte uppfyller kraven ännu. Att ärendet skulle föras över till miljödomstolen om/när försvarsmakten lämnar Ärna finns det väl inte heller några oklarheter om.

Huruvida miljödomstolen kommer dra ärendet från första början eller ifall man kommer ta vid där länsstyrelsen slutade verkar ju ingen ha svar på idag.

Det är bara att hoppas på att ärendet drar ut på tiden tillräckligt länge så att Uppsala kommun hinner få en ny rödgrön majoritet.

14:13  
Blogger Mattias Sjölund said...

Bäste Johan,

Du säger att ingen verkar ha ett svar... I ditt eget inlägg har Du dragit slutsatsen och med all tydlighet påvisat att ärendet med säkerhet skall dras från början!!! Gör mig (oss som läser din blogg) den tjänsten att du sätter dig in i hur andra och liknande processer har hanterats. Som sagt några spikar kvar och att ropa hurra från ditt håll just nu kanske är en aning överilat! Eller?

16:24  
Blogger Johan Lundqvist said...

Nej Mattias Sjölund, jag har inte dragit någon slutsats kring huruvida miljödomstolen kommer dra ärende från första början eller inte. Det jag skrivit är "Om ÖB:s förslag om att lägga ner den militära flygverksamheten på Ärna går igenom innebär det att Uppsala Air är tillbaka på ruta ett och måste få sin verksamhet prövad av miljödomstolen."

Att processen i ett sådant skede måste tas via miljödomstolen råder det väl ändå inte delade meningar om? Som jag ser det placerar det Uppsala Air på ruta ett igen.

Jag förstår att du som företrädare för bolaget har ett behov av att påstå något annat, men för de flesta ser nog detta ut att vara ett ganska stort problem för planerna på civilflyg på Ärna flygplats.

19:39  
Blogger Mattias Sjölund said...

Jag förstår att du som företrädare för miljöpartiet måste hävda att det är så. För oss alla andra, som lever utanför glaskupan, betyder ”ruta ett” att man börjar om från början. Genom att Du påstår att det skulle föreligga ett problem för bolaget så påvisar det, än en gång, att du sitter på dåligt under byggda fakta!

Att MD eventuellt övertar ansökan är således varken något bolaget förnekar, fördömer, eller har några problem med. Det är förmodligen, om Försvarsmakten gör verklighet av sin inriktning, något av godo och något som absolut inte orsakar bolaget några problem. Din kollega Niclas tycks dock tro att det kan skada Er då han på sin blogg är djupt kritisk till hur MD sköter sina åtaganden, vilket jag måste tillstyrka förvånar mig en mycket...

23:55  

Skicka en kommentar

<< Home