torsdag, augusti 03, 2006

En queer idrottsrörelse

I måndags föreslog vi i Miljöpartiet Uppsala att idrottsföreningar som inte arbetar aktivt med antidiskriminering och med att motverka homofobi inte ska få föreningsbidrag från kommunen och inte heller få tillgång till kommunens anläggningar.

Ordföranden i fritids- och naturvårdsnämnden, kommunalrådet Ilona Waldau (v), anser att förslaget är att ”slå in öppna dörrar”. Detta baserar hon på att nämnden redan tidigare har beslutat att man ska utreda hur föreningar motverkar diskriminering och kränkningar pga sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck och att nämnden stödjer arbete för integration, mångfald, sexuellt likaberättigande och jämställdhet i föreningslivet.

Nämnden har alltså beslutat att utreda och stödja. Det är bra, men vårt förslag är att gå ett steg längre. Vi vill att föreningsbidraget ska dras in för de föreningar som inte tar dessa frågor på allvar.

Att påstå att detta vore att ”slå in öppna dörrar” är en, minst sagt, krystad kritik.

Andra bloggar om: , , , , , ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det låter väl fint, men hur skall det fungera i praktiken ? Vem skall kontrollera vad som verkligen sker och sägs i omklädningsrummen ? Hur skall man ändra på de fördomar som kanske finns hos ledarna själva ?

- Det är ingen direkt kritik, utan jag frågar främst efter de konkreta åtgärderna.

11:34  
Blogger Johan Lundqvist said...

Det viktigaste tror jag är att se till så att föreningarna erbjuder hbt-utbildning till sina ledare och att dom har en genomtänkt plan för hur man ska hantera situationer där diskriminering, sexism eller annan kränkande behandling. De föreningar som inte kan visa att man har en sådan plan och som inte erbjuder hbt-utbildning borde inte få något föreningsbidrag.

Kul att se att en ung kandidat till Sigtuna kommunfullmäktige. Jag kom in där när jag var 19 år :)

Johan

11:41  

Skicka en kommentar

<< Home