måndag, juni 11, 2007

Vad gör dina skattepengar?

Med hjälp av svenska skattepengar?
Bild från www.diakonia.se

I kväll ska kommunfullmäktige fatta beslut om en ny finanspolicy. I detta, till namnet trista, dokument finns flera intressant aspekter. Frågan om var kommunen ska kunna placera sina pengar är nog det mest intressanta.

Kommunstyrelsen föreslår att kommunens pengar inte ska få placeras i företag vars "huvudsaklig inriktning är att producera eller sälja krigsmateriel eller tobaks- och alkoholvaror". Det är i och för sig en bra ansats, men alldeles för svagt! Är det ok att placera pengar i företag där verksamheten "bara" till 49% är att producera vapen? Nej, självklart inte.

Miljöpartiet kommer därför föreslå att kommunens pengar över huvud taget inte ska placeras i företag som bryter internationella konventioner om mänskliga rättigheter eller i företag som producerar eller säljer krigsmateriel eller tobaks- och alkoholvaror.

Det barn som trampar på en landmina struntar nog i om tillverkaren hade vapenproduktion som sin huvudsakliga inriktning eller inte.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

2 Comments:

Blogger Galaxa said...

Utmärkt, Miljöpartiet! Kommunstyrelsens vaga formulering duger inte och låter oförskämt feg!

Jag skulle gärna vilja veta hur övrigt som köps in till kommunen produceras också - skolmat t.ex.

10:18  
Blogger Johan Lundqvist said...

Tack för berömmet! Tyvärr avslog den borgerliga majoriteten förslaget :(

När det gäller inköp så föreslog miljöpartiet följande målsättning för kommunen: "Andelen ekologiska livsmedel inom kommunens verksamhet ska öka till minst 25 procent vid utgången av 2010. Andelen ekologiska livsmedel och rättvisemärkta produkter ska öka såväl i kommunens egen verksamhet som i upphandlad verksamhet".

Vårt förslag avslogs tyvärr till förmån för kommunstyrelsen mycket svagare formulering: "Andelen ekologiska livsmedel och rättviseproducerade varor ska öka".

13:54  

Skicka en kommentar

<< Home