måndag, augusti 28, 2006

Så desarmerar vi kvinnofällan

Att vara väljare kan inte vara lätt i den här valrörelsen. De borgerliga partier byter åsikt oftar än jag byter strumpor. Fastighetsskatten som först inte skulle slopas, sedan skulle slopas, sedan frysas, sedan frysas fast lite senare, sedan ersättas av försämrade ränteavdrag, sedan ränteavdrag som inte skulle försämras, är bara ett exempel på detta.

Alliansens partiledare får stå på led och pressa fram leenden när dom tvingas försvara politik som deras partier i decennier bekämpat. Det senaste exemplet är folkpartiets plötsliga vurm för kommunala vårdnadsbidrag.

Miljöpartiet har istället för vårdnadsbidrag lanserat ett förslag om mer barntid som är en särskild föräldraförsäkring. Tanken är att ekonomiskt stötta de föräldrar som utnyttjar sin lagliga rätt att minska sin arbetstid till 75% med ett bidrag på 1500 kronor i månaden. Det är ett bra förslag för de familjer som vill gå ner i arbetstid för att få vardagslivet att gå ihop. En sak har man dock glömt i förslaget och det är att även denna föräldraförsäkring borde ha ”pappamånader”. Hälften av tiden borde vara vikt för mamman och hälften av tiden för pappan*. Då blir systemet inte någon ”kvinnofälla”.

Socialförsäkringarna kan bidra till ett mer jämställt Sverige, det handlar bara om att våga ställa upp jämställda villkor!

* Självklart har jag inte glömt bort regnbågsfamiljerna! Mamma 1 och mamma 2 ska ta ut hälften var, liksom att pappa 1 och pappa 2 ska ta ut hälften var, men det förstod ni säkert!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , . Pingat på Intressant.se