tisdag, januari 02, 2007

Alliansens första beslut: rädda skandalföretaget

Idag har äldrenämnden haft sitt första sammanträde för året. Det var även det första mötet där de borgerliga partierna hade majoritet. Vad stod högst upp på den tillträdanden majoritetens agenda? Korta köerna till vårdboende? Förbättra kvalitén i vården? Införa förebyggande hembesök? Nix! Däremot att rädda skandalföretaget Attendo Care AB.

Som jag skrivit om flera gånger tidigare så har Attendo Care haft sådana brister i sin verksamhet att äldrenämnden i oktober beslutade att inte förlänga avtalet om drift av enheten Rondellen och i december beslutade vi att inte förlänga avtalet om hemtjänst inom Heidenstamsområdet. Att riva upp dom besluten var vad som hade högst prioritet för Gustaf von Essen (kd) och hans kamrater.

Som sagt: "att ställa krav är att bry sig" gäller tydligen inte när det handlar om privata vårdföretag.

Andra bloggar om: , , , , , ,

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Visst är det synd, att man släppt in privata vårdgivare på omsorgsmarknaden, oavsett vilken upphandling som gäller. Att sälja ut äldrevården till lägstbjudande borde vi inte acceptera. Det finns dock mycket kritik att rikta mot driften av svensk äldrevård vare sig den bedrivs i kommunal eller privat regi.

Så här var det med ägarintressena i Carema AB:
http://www.ljusnan.se/article.jsp?article=13364
http://www.sr.se/goteborg/nyheter/artikel.asp?artikel=871331

Hur är det med Attendo?

22:14  
Anonymous Anonym said...

I Hoting vann Attendo Care över ett personalkooperativ, med 1,3 milj:
Artikel från Länstidningen i Östersund,
http://www.ltz.se/artikel_standard.php?id=383050&avdelning_1=101&avdelning_2=106
Jag undrar hur det kan skilja så mycket mellan två anbud?

00:20  
Blogger Johan Lundqvist said...

Hej!

Jag håller inte riktigt med om att det per definition är fel att släppa in privata vårdgivare inom äldreomsorgen. Det finns många exempel på bra vård som ges av privata vårdgivare.

Det jag vänder mig mot är att acceptera upphandlingar där det är priset som avgör vem som får jobbet. När det skiljer flera miljoner mellan anbuden så är det ju uppenbart att det kommer leda till kvalitetesskillnader i vården.

Sedan är det ju självklart så att det finns brister även inom den vård som kommunen själv utför. Därför är kvalitetsuppföljning så viktigt, oavsett om utföraren är kommunen själv eller ett privat företag.

11:18  

Skicka en kommentar

<< Home