onsdag, augusti 30, 2006

Sökes: mångkulturell matkompetens

Varje dag serverar Uppsala kommun ungefär 4000 portioner mat till äldre som behöver hjälp med matlagningen och 30 000 portioner skolmat. Tyvärr är det lite si och så med kvalitén. Det finns äldreboenden och skolor som serverar jättebra mat, men det finns även dom som inte gör det.

Maten är jätteviktig i våra skolor och äldreboenden. Det handlar inte bara om att maten ska vara hälsosam,miljövänligt och etiskt framställd. Minst lika viktigt är att den är god och att man får äta den under trevliga former. Här brister det idag. Mat som fraktats i kantiner över hela Uppsala och som äts i stojjiga skolmatsalar eller en trist platslåda med mat som äts i ensamhet hemma vid köksbordet. Det vill vi ändra på, mat ska vara kul! Därför har jag och Maria Gardfjell presenterat ett matmanifest som innehåller 14 punkter för en bättre och godare mat.

I manifestet föreslår vi bland annat att upphandlingen av ekologiska livsmedel ska förbättras, att frukost ska kunna serveras i skolan, att mat ska lagas på alla äldreboenden och att kommunen ska teckna avtal med restauranger för att erbjuda billigare luncher till äldre.

Ett spännande förslag i manifestet är det vi kallar ”Smaker från barndomen”. Att kunna fresta med mat som ger smakminnen från barndomen kan vara ett bra sätt att förbättra aptiten hos äldre och sjuka människor har svårt med matlusten. För att lyckas med den ambitionen så måste vi skaffas oss mångkulturell matkompetens, smakerna från barndomen skiljer sig åt om man har växt upp i Boden eller i Teheran.

Hela matmanifestet hittar du här.

Äter du själv skolmat eller har barn som gör det? Får du mat hem i en trist matlåda eller har du släktingar som får det? Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om våra förslag, eller kom med egna förslag, johan.lundqvist@mp.se är adressen.


Andra bloggar om: , , , , , , , , ,