tisdag, augusti 08, 2006

Fastighetsskatten borde in i skatteväxlingen

Den första leveransen av saftigt valfläsk har kommit. Nämligen det förannonserade utspelet från Socialdemokraterna om fastighetsskatten. Sossarna matchar borgarnas utspel genom att lova en frysning av uttaget av fastighetsskatt fram till 2008.

Såväl socialdemokraternas frysning av fastighetsskatten som borgarnas flummiga ”omvandling till en kommunal avgift” visar på en rädsla för att använda skattesystemet för att skapa politik. Fastighetsskatten borde involveras i den gröna skatteväxlingen. Fastighetsskatten i sin nuvarande utformning (där den i princip enbart baseras på fastighetens värde) borde tas bort och ersättas av en miljöbelastningavgift för fastigheter. Den avgiften skulle baseras på hur stor miljöbelastningen av just den fastigheten är. Hus med direktverkande el = högre miljöbelastningsavgift, hus med solceller = lägre miljöbelastningsavgift.

Fördelen med denna modell är, förutom att den påskyndar och uppmuntrar omställningen till ett miljövänligare Sverige, att man själv kan påverka sin avgift. Investeringar som är bra för miljön kommer leda till lägre avgifter. Jämfört med fastighetsskatten är det en stor skillnad, om man får betala hög fastighetsskatt därför att huset ligger nära havet så är det ju svårt att flytta på havet!

Alltså; ut med fastighetsskatten, in med miljöbelastningsavgifter på fastigheter.

Ps. Ihärdiga rykten gör gällande att det var Homer Simpson som satt vid spakarna på Forsmark den där ödsdigra dagen för några veckor sedan. Enlig de obekräftade ryktena ska han ha tryckt i sig en låda munkar innan han somnade dräglandes över spakar och knappar samtidigt som han mumlade ”Mmm, nuclear meltdown…”

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej,

Nu är det dags att demonstrera mot fastighetsskatten! Vi bjuder in till folkfest med en allvarlig underton. Kom till Kungsträdgården klockan 17:00 på tisdagen den 22 augusti och visa ditt missnöje mot en orättvis beskattning.

För underhållningen står bland andra Pernilla Wahlgren och Amigo-Peter. Förutom detta kommer det att bli debatt, partiledarutfrågning och mycket mer. En lycklig deltagare kommer dessutom att vinna sin fastighetsskatt! Gå in på hemsidan och läs mer!

http://www.22augusti.se

09:52  
Blogger Johan Lundqvist said...

Hej Hanni!

Vad tycker 22 augusti-rörelsen om mitt förslag om att omvandla fastighetsskatten till en miljöbelastningsavgift?

Johan

09:55  

Skicka en kommentar

<< Home