fredag, augusti 11, 2006

Inte bara en valurna vart fjärde år

Demokrati är något mer än att ta på sig finkläderna, gå till vallokalen och stoppa en valsedel i valurnan den tredje söndagen i september vart fjärde år.

Medborgarna ska ha fler möjligheter att påverka de politiska besluten, även i Uppsala. I miljöpartiets kommunala handlingsprogram har vi bland annat föreslagit att alla medborgare ska kunna lägga egna förslag i kommunfullmäktige (idag kan bara kommunfullmäktigeledamöter själva göra det) och att en allmänhetens frågestund ska införa i Uppsalas kommunfullmäktige. Det är bra och viktiga förslag. Själv skulle jag gärna vara med och utveckla den deltagande demokratin ännu mer. Dom som verkligen berörs i praktiken av kommunala beslut måste ges större möjligheter att påverka.

I flera kommuner, bl.a. Kalix och Sigtuna har man jobbat hårt med rådslag de senaste åren. Rådslag är en jättebra arbetsform för att få ta del av medborgarnas synpunkter tidigt i planeringsprocessen. När jag satt i kommunfullmäktige i Sigtuna var jag med och fattade beslut om att inleda en sådan demokratisatsning. Sigtuna kommun har fokuserat sina rådslag på den fysiska planering, där det brukar finnas väldigt mycket synpunkter från medborgarna. Bra jobbat, Sigtuna! Fler sådana demokratiinitiativ i Sverige, tack!

Läs gärna den artikel som jag skrivit i tidningen Grönt om Sigtunas rådslag.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Om man verkligen vill ge medborgarna mer inflytande finns det ingen anledning att nöja sig med halvmesyrer. Direktdemokrati är numera fullt tekniskt möjligt och redo att införas. Det enda som hindrar är politikernas rädsla att förlora makt och inflytande.

22:16  

Skicka en kommentar

<< Home