lördag, september 16, 2006

Bygg inte sönder våra parker!

Uppsala växer. Allt fler väljer att bosätta sig i Uppsala och därför behöver det byggas fler bostäder. Det är positivt att fler vill bo i Uppsala, men bostäderna måste byggas på rätt plats och på rätt sätt. Grönska i staden gör att Uppsalaborna mår bättre. Vem gillar inte att sitta i sin egen kvarterspark och njuta av solen en varm sensommardag eller ta en promenad i ett grönområde nära bostaden?
Problemet är att stadsplaneringen i Uppsala de senaste åren har inriktats mer och mer på att bygga bostäder och kontor på fin parkmark. Jag har sammanställt en rapport med tio exempel på parker där exploatering pågår eller planeras. Om alla dessa planer förverkligas kommer det att byggas mellan 500 och 1000 bostäder i några av Uppsalas finast parker. Det planeras bostäder i Bergsbrunnaparken, Arosparken, Malmaparken, Vallarparken, Gränby backe, kv Holmfrid, kv Observatoriet, Källparken och Hasselparken. Dessutom planeras kontor i kv Blåsenhus. Jag vill stoppa dessa exploateringar. Uppsala behöver mer fina parker, inte färre! Bostäder ska vi fortsätta bygga, men inte i parkerna.
För att motverka att våra parker byggs sönder så presenterade jag även ett sexpunktsprogram för att bevara och utveckla parkerna i Uppsala:
1. Bygg Uppsala på höjden
Det är en god idé att bygga staden "inåt" där det finns tillgång till kollektivtrafik, butiker, skolor, vårdcentraler och annan offentlig service. Det får dock inte gå ut över stadens grönområden och parker. Jag föreslår därför att stadsplaneringen mer styrs in på linjen att bygga högre hus och att bygga på fler våningar på befintliga hus.
2. Besluta att parker och grönytor i Uppsala inte får exploateras
Kommunen kan använda sitt planmonopol för att hindra exploatering av parker och grönområden i staden. Om undantag ska göras från principen ska det finna mycket speciella skäl.
3. Inför grönmarkskompensation
Om kommunen av särskilda skäl gör avsteg från principen om att parker och grönområden inte får exploateras så ska annan mark i närheten omvandlas till minst lika värdefull grönmark (principen om grönmarkskompensation).
4. Förädla befintliga parker
I Uppsala finns idag flera parker som skulle behöva rustas upp. Ekonomiska resurser till detta måste avsättas. Det handlar exempelvis om Höganäsparken och Källparken.
5. Bygg fler kolonilottsområden i staden
Förtätningen av staden har medfört att kolonilottsområden, som utgör viktig grönska i staden, fått stryka på foten. Jag anser att dessa ska ersättas av nya bostadsnära kolonilottsområden, så att de stadsbor som vill ägna sig åt odling ges god möjlighet till det. Just närheten mellan bostaden och kolonilotten är avgörande för att de positiva effekterna ska uppnås.
6. Bygg vårdboenden och seniorbostäder med trädgård
Alla boenden för äldre (vårdboenden och seniorbostäder) ska byggas med trädgård. Att ha grönområden nära bostaden är extra viktigt för äldre personer som kan ha svårt att ta sig till parker om de ligger en bit bort. Dessa trädgårdar eller miniparker kan även komma andra boende i stadsdelen till del. Även kommunens skolgårdar bör byggas mer grönskande.
Här kan du läsa min rapport Uppsalas hotade parker - tio dåliga exempel och sex förslag på åtgärder.

Vill du prata grön politik med mig - Uppsalas parker, höjda kvinnolöner, kollektivtrafik och maten i äldreomsorgen? Kom till miljöpartiets valstuga mellan 12 och 14 idag, då finns jag där.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,