torsdag, september 07, 2006

83% räcker fortfarande inte

Jag har tidigare skrivit om behovet av mer jämställda löner och miljöpartiets förslag om ett handslag för jämställda löner. För att illustrera hur det ser ut här i Uppsala så har jag bett kommunens lönekontor ta fram statistik på löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Jag hade inte några förhoppningar om att lönerna skulle vara jämställda, men när det gäller vissa yrken är fortfarande skillnaderna så stora så att man blir mörkrädd. Vad sägs om följande:

En kvinnlig sjuksköterska i Uppsala kommun tjänar 1000 kr mindre än sin manliga kollega varje månad. En kvinnlig fritidspedagog 550 kr mindre än sin manliga kollega. En kvinna som jobbar som jobbar som personalsekreterare tjänar nästan 2500 kr mindre än en man med samma titel, varje månad. För ekonomisekreterarna är skillnaden 2225 kr, fortfarande till kvinnornas nackdel, och bland de biträdande förvaltningscheferna så tjänar kvinnorna 5300 kr mindre än sina manliga kollegor. Varje månad!*

Ovanpå dessa osakliga löneskillnader inom yrkesgrupperna så finns det osakliga löneskillnader mellan yrkesgrupper, där traditionellt kvinnodominerade yrken har lägre lön. Det här måste vi självklart ändra på! Vi som kommunpolitiker måste ta vårt ansvar som arbetsgivare och kräva jämställda löner. Jag är jätteglad för att vi miljöpartister tillsammans med vänsterpartiet och socialdemokraterna har kommit fram till att under nästa mandatperiod avsätta 40 miljoner kronor i Uppsala kommun för att höja lönerna i kvinnodominerade låglöneyrken, om vi får fortsatt majoritet. Det borde även avsättas särskilda medel för att korrigera lönediskrimineringen inom yrkesgrupperna!

Det är hög tid att Uppsala kommun börjar betala fullt pris för kvinnornas arbete!

Avslutningsvis vill jag rekomendera Clara Lönnholms blogg. Clara kandiderar till Uppsala kommunfullmäktige för miljöpartiet och bloggar för tillfället från Singapore!



Andra bloggar om: , , , , , ,
* För statistiknördarna: uppgifterna är baserade på skillnaderna i medianlön mellan män och kvinnor i de olika yrkesgrupperna.