söndag, oktober 22, 2006

Till Darfur i khaki-uniform?

Flera media har de senaste dagarna uppmärksammat utrikesminister Bildts potentiella jäv. Bildt äger aktier och optioner värda ungefär 8,5 miljoner kronor i företaget Vostok Nafta och satt tills helt nyligen även i bolagets styrelse. Vostok Nafta är en av ägarna bakom det ryska gasföretaget Gazprom som vill bygga en gasledning på Östersjöns botten från Ryssland till Tyskland.

Carl Bildt är nu den som för svensk räkning förhandlar med Ryssland om ett partnerskap på energiområdet. Utrikesdepartementet – där Carl Bildt är högste chef – kommer troligen vara det departement som hanterar ärendet om gasledningen på Östersjöns botten. Vad kommer då väga tyngtst – ett beslut som leder till en värdeökning på Bildts aktier och optioner eller ett beslut som leder till en bättre miljö?

Det är lika orimligt att Carl Bildt ska få handlägga ärendet om Gazproms gasledning när han äger aktier i Vostock Nafta som att han får ansvara för Sveriges diplomatiska förbindelser med Sudan efter att ha suttit i styrelsen för Lundin Oil. DNs tecknare Magnus Bard har visat hur absurd situationen är i en enda bild (bilden är hämtad från dagens upplaga av Dagens Nyheter).

Avgå Carl Bildt!