torsdag, oktober 12, 2006

Vilket är värst - strunta i tv-licensen eller bränna byar i Sudan?

De senaste dagarna har den ena skandalen efter den andra uppdagats kring Reinfeldts ministrar. Och visst är det allvarligt med en kulturminister som struntar i att betala tv-licensen som ett politiskt statement, visst är det allvarligt att ha en handelsminister som betalar sina anställda svart och visst är det allvarligt att ha en miljöminister som tar ut för mycket pengar från riksdagspensionen.

Men något som är så mycket värre – men får mycket mindre uppmärksamhet är utrikesminister Carl Bildts roll i företaget Lundin Oil. Det gigantiska oljeföretaget meddelar i ett pressmeddelande att Bildt lämnar sin post i styrelsen eftersom han blivit minister. Det företag som Bildt sedan 2001 har varit med i ledningen för prospekterar och utvinner olja och naturgas över hela världen, bland annat i Sudan.

Oljeutvinningen i Sudan är miljömässigt och humanitärt en katastrof. Organisationen Christian Aid inleder sin rapport om Sudans oljefält så här:

In the oilfields of Sudan, civilians are being killed and raped, their villages burnt to the ground.They are caught in a war for oil, part of the wider civil war between northern and southern Sudan that has been waged for decades. Since large-scale production began two years ago, oil has moved the war into a new league. Across the oil-rich regions of Sudan, the government is pursuing a ‘scorched earth’ policy to clear the land of civilians and to make way for the exploration and exploitation of oil by foreign oil companies.

Utrikesminister Carl Bildt, som ska vara Sveriges röst i världen, har varit med och styrt ett företag som är medansvariga för att minst 50 000 personer har drivits på flykt av regimen i Sudan. Bildt har varit med och styrt ett företag som tjänar sina pengar – och Bildts styrelsearvode – på att Sudans befolkning flygbombas och får sina byar brända av den sudanska regimen.

Är det någon som ska avgå så är det utrikesminister Bildt.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , . Pingat på Intressant.se

6 Comments:

Blogger Mikusagi said...

Det här om Carl Bildt har jag aldrig hört o__o
Dumma media.

22:14  
Anonymous Anonym said...

Men Carl Bildt är söt ;-)

Nej, men seriöst då... Jag håller med Mikusagi - dumma media. De talar om helt fel saker. USCH! USCH!

23:09  
Blogger olydig said...

Ja, det är väl alla vänstervridna journalister som har dragit sig för att skriva om Bildts och Lundin Oils skumraskaffärer i Sudan...

18:39  
Blogger olydig said...

Manuell trackback:

Och Bildt då?

18:59  
Blogger Charlotte W said...

Ja herregud det är ju DETTA som måste uppmärksammas härnäst.
Men du, jag har jättesvårt att läsa hela texten eftersom den går in i de där gröna bladen du har i bakgrunden. Designa om!

22:39  
Anonymous Anonym said...

Fast Bildt är ju bra som politiker?!

14:41  

Skicka en kommentar

<< Home