onsdag, oktober 04, 2006

Öppenhet: en mänsklig rättighet

Migrationsdomstolen i Stockholm har beslutat att utvisa en homosexuell man till Iran. UD har i en rapport skrivit att iransk rätt föreskriver ”grymma straff” för homosexuella handlingar. Enligt den exiliranska hbt-gruppen Homan har den iranska regimen sedan revolutionen 1979 avrättat minst 4 000 homosexuella. Mannen riskerar alltså misshandel och avrättning i Iran och trots det så tillåter den svenska flyktingpolitiken att han utvisas.

Personer som riskerar att drabbas av förföljelse i sitt hemland på grund av sexuell läggning eller kön har rätt till uppehållstillstånd, men genom ett regeringsbeslut från 1998 kan homosexuella skickas tillbaka till ett land där homosexualitet är förbjudet om de inte kunnat påvisa att de löper risk för förföljelse. Denna djupt inhumana praxis bygger på tankegången att man kan dölja sin sexuella läggning och därmed undgå risken för förföljelse. Detta är bara ytterligare ett led i Sveriges omänskliga asyl- och flyktingpolitik. Rätten att vara öppen med sin sexuella läggning måste vara en mänsklig rättighet. Praxis måste ändras så att de som kommer från länder där homosexualitet är förbjudet ges rätt att stanna i Sverige.

USA, Kanada och Australien är länder som godtar förföljelse på grund av sexuell läggning eller kön som flyktingskäl. Detta är en tolkning av Genèvekonventionen som UNHCR stöder och Sverige borde därför föreslå ett tilläggsprotokoll till Genèvekonventionen där detta framgår.

Vi gröna vill ha ett samhälle som ger alla människor lika värde, rättigheter och skyldigheter. Människor ska inte värderas utifrån om de är homo-, hetero- eller bisexuella eller transpersoner. Det är hög tid att låta den insikten genomsyra även den svenska asyl- och invandringspolitiken.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , . Pingat på Intressant.se.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ingen kommentar men väl en utmaning:

http://ilonaw.blogg.se/041006171836_utmaning.html

19:35  
Blogger Johan Lundqvist said...

Ilona: jag kan tyvärr inte anta din utmaning eftersom jag principiellt är motståndare till kedjebrev! :)

18:28  
Anonymous Anonym said...

Det är jag också, liksom många andra som antagit denna utmaning. Ibland får man frångå sina principer.
De lättklädda eller helt oklädda män som vissa av mina kvinnliga bekanta envisas med att skicka då och då skickar jag aldrig vidare, så vida inte någon ber om det.

19:28  

Skicka en kommentar

<< Home