torsdag, september 21, 2006

Storstadspartiet de Gröna

Just när man slappnat av lite efter valrörelsen så slår förkylningsviruset till. Så istället för att vara på KI Solna och lyssna på en föreläsning om siRNA så sitter jag hemma och snörvlar och hostar. Men inget ont som inte har något gott med sig: nu hinner jag ju kommentera valresultatet.

Miljöpartiet gjorde ett bra val, särskilt i Uppsala. I valet till kommunfullmäktige ökade vi från 6,9 till ungefär 8,5% (det slutgiltiga valresultatet är inte presenterat ännu, så decimalerna kan ändras). Samtidigt gick våra koalitionspartners s och v tillbaka i kommunvalet. Vi har fått massor av nya medlemmar det senaste året, kampviljan är på topp och vi genomgår just nu ett generationsskifte i Miljöpartiet Uppsala. Vi kommer driva en aktiv oppositionspolitik i fyra år, för att ta över makten igen 2010.

Ser man över hela landet så är det en trend som är mycket tydlig; miljöpartiet går kraftigt framåt i storstäderna. En partikamrat till mig uttryckte det så här: vi är Storstadspartiet de Gröna. Stockholm, Göteborg, Uppsala och Umeå ligger alla på topp-tio-listan över kommuner där vi har flest röster. I princip alla universitetsorter har många miljöpartiväljare. Vi tar fler riksdagsmandat i Stockholms stad, Stockholms län och Göteborg. Även inom Uppsala kommun är trenden tydlig: i centrala Uppsala och studentområden har vi väldigt många röster (i två distrikt är vi det största partiet). På Uppsalas landsbygd har vi klart färre väljare.

Hur detta påverkar oss som parti kommer säkerligen analyseras på höjden och längden de kommande månaderna och inför nästa val.

Nu väntar fyra år av konstruktiv men kraftfull oppositionspolitik. Vi ska visa på alternativen till den borgerliga majoriteten i Uppsala och den borgerliga regeringen. I valet 2010 ska miljöpartiet ta två platser på upplandsbänken i riksdagen och förhoppningsvis får jag förtroendet att sitta på en av dessa platser!