onsdag, september 27, 2006

775 kronor back - varje månad

Att plugga på universitet är de flesta dagar en rätt så kul tillvaro, plugga något man valt själv, umgås med kompisar och gå på nation. Extra roligt för studenterna är det den här tiden i månaden, när studiemedlet just har kommit in på kontot. Problemet är att studiemedlet inte är lika högt som månaden är lång och pengarna tar därför slut för tidigt.

Studiemedelsnivån motsvarar knappt social bidragsnormen, enligt Sveriges Förenade Studentkårers beräkning. När en genomsnittsstudent som lever enbart på studiemedel har betalat sina basbehov som boende, mat, resor och läkarbesök hamnar hon på minus varje månad. Minus 775 kronor varje månad närmare bestämt. Dagens system bygger alltså på att studenter har tillgång till ytterligare försörjning eller kan leva väldigt billigt. Därmed stängs stora grupper ute från högskolan.

Studiemedelssystemet skapades då studenterna var en liten exklusiv skara och genomsnittsstudenten var en ung man från en välbärgad familj. I dag ser det annorlunda ut: studenterna är äldre, fler och den sociala spridningen är större. Fler har barn. Fler vill kombinera studier, arbete och resor. Det är hög tid att villkoren anpassas till hur verkligheten ser ut.

Miljöpartiet vill höja bidragsdelen i studiemedlet med 1000 kronor i månaden. Läs gärna min insändare i UNT idag som handlar om just detta.

Andra bloggar om: , , , , . Pingat på Intressant.se.